Dostupni linkovi

Podgorica:Poziv u NATO bio bi najveći događaj nakon nezavisnosti


Za bezbjednost i ekonomski prosperitet regiona neophodno je da zemlje regiona postanu članice NATO-a i Evropske unije. Ambasadori Mađarske i Turske saglasni da nema razloga da Crna Gora ne dobije poziv za članstvo u Alijansi krajem godine.

Nacionalni koordinator Vesko Garčević poručio je da bi članstvo za Crnu Goru, nakon sticanja nezavisnosti, bilo najvažniji događaj. On smatra da je najvažniji strateški cilj Crne Gore u 2015. članstvo u Sjevero-atlanstkoj vojnoj alijansi.

„Očekujemo da ćemo zadovoljiti zahtjeve što se od nas očekuje i da će članice NATO-a na kraju godine odlučiti da pozovu Crnu Goru u NATO“, rekao je on prenosi Antena M.

Prema njegovim riječima Crna Gora je svjesna geopolitičkih okolnosti u kojima očekuje poziv.

Ipak, on poručuje da bi politika otvorenih vrata trebalo da bude opcija. Garčević smatra da bi Alijansa trebalo da pošalje jasnu poruku.

„Da se politika otvorenih vrata ne može zaustaviti i da niko ne može kontrolisati na koji način će zemlje članice NATO-a odlučivati o proširenju”, istakao je Garčević.

On vjeruje da pozivnica ne bi bila istorijski čin samo za Crnu Goru.

„Poslije sticanje nezavisnosti, to bi bio najvažniji korak za Crnu Goru. Takođe, to bi bio važan korak i za NATO jer, poslije Albanije i Hrvatske, nije bilo proširenja i mislim da je sad krajnje vrijeme da se NATO opet širi i da to bude još jedna zemlja sa Balkana – Crna Gora“, ističe Garčević.

XS
SM
MD
LG