Dostupni linkovi

Rohani: Ako druga strana bude održala obećanje i Iran će


Iran može sarađivati sa svijetom, ne mora da bira između borbe ili predaje rekao je predsjednik Irana, Hasan Rohani u živom televizijskom obaraćanju koje su osim iranske prenosile i svjetske TV stanice.

"Ako drugi budu održali svoje obećanje i Iran će održati obaćenje" rekao je iranski predsjednik komenatrišući juče postignut okvirni sporazum koji bi do 31. juna trebalo da dovede i do postizanja sveobuhvatnog istorijskog sporazuma o iranskom nuklerom programu.

"Ako smo dali obećanje ...mi ćemo preduzeti akcije na bazi tog obećanja.Naravno to zavisi i od toga da li će druga strana držati obećenje takođe" .

Rohani je takođe dodao da su svjetske sile sad prihvatile da Iran može obogaćivati uzranijum na svojoj zemlji, nešto za što su se ranije raspravljali sa svijetom kao o mogućoj prijetnji za region.

"Danas je dan koji će ostati u istorijskom sjećanju iranskog naroda", rekao je Rohani.

Sporazum postignut sinoć u Lozani, nakon osam dana pregovora, otvara put ka konačnom rješenju po pitanju bojazni Zapada da bi Iran mogao da napravi atomsku bombu, a Teheranu se zauzvrat ukidaju ekonomske sankcije.

XS
SM
MD
LG