Dostupni linkovi

Netanjahu:Sporazum sa Iranom "veoma opasan"


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je jutros okvirni sporazum koji su svetske sile postigle s Iranom, ocjenjujući ga kao "korak u vrlo, vrlo opasnom smjeru"

Netanjahu je takođe rekao da svaki finalni nuklerni sporazum mora priznavati pravo Izraela na postojanje.

"Izrael zahtijeva da svaki konačan sporazum sa Iranom mora uključivati jasno i nedvosmisleno obavezivanje Irana da priznaju pravo Izaelu na postojanje".

Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je danas da je "jedni cilj" Irana koji je iza ovog dogovora da napravi nuklerno oružje.

"Ne samo da se Iran ostavlja sa vrlo skupocjenom nuklernom infrastrukturom već nijesu uspjeli da dogvore gašenje niti jedne jedine nuklearne instalacije Irana" naveo je portparol izaraelskog premijera.

Netanijahu je tako stao na suprotnu stranu od SAD i ostalih bliskih saveznika, ističu analitičari.

Netanijahu, koji je sve vrijeme oštro kritikovao nuklearne pregovore s Iranom, izrazio je "snažno protivljenje" sporazumu o kome su svjetske sile pregovorale s tom zemljom u Lozani, u telefonskom pozivu predsjedniku SAD Baraku Obami.

"Sporazum zasnovan na tom okviru će prijetiti opstanku Izraela", rekao je on.

Nacrt sporazuma o budućnosti iranskog nuklearnog programa dogovoren je u četvrtak uveče nakon maratonskih razgovora između Irana i šest velikih sila u Švajcarskoj.

U prvoj reakciji iz Bijele kuće, američki predsednik Barak Obama nazvao je postignuti dogovor "istorijskim" razumijevanjem, rekavši da je napravljen "dobar posao, dogovor koji zadovoljava naše osnovne ciljeve."

Nazvao ga je još "našom najboljom opcijom do sada."

XS
SM
MD
LG