Dostupni linkovi

Italija:Hapšenja zbog trgovine lijekovima, prodavani i u Crnoj Gori


Specijalna jedinica milanske policije uhapsila je 19 osoba osumnjičenih za zločinačko udruživanje i trgovinu ukradenim ljekovima, koji su, prema navodima istražnih organa, završavali i u crnogorskim bolnicama.

Uhapšeni su farmaceuti, vlasnici apoteka vlasnici i zaposleni u kompanijama koje se bave trgovinom ljekova na veliko, kao i autoprevoznici iz više italijanskih regija.

Kako prenose Dnevne novine i Vijesti, riječ je uglavnom o veoma skupim ljekovima za tretman tumora, čija je cijena i po deset hiljada eura po kutiji, namijenjenih za bolničku upotrebu.

Prema rekonstrukciji događaja tužilaštva, istraga u predmetu nazvanom Farmatrafik, pokazuje da su ljekovi kradeni po skladištima na području Milana i iz kamiona zaduženih za njihov prevoz. Ukradeni ljekovi zatim su plasirani u inostranstvo uz lažne fakture.

Prema pisanju italijanskog lista "Corriere della Sera", ljekovi su najviše prodavani bolnicama u Njemačkoj, Holandiji, Bugarskoj i Crnoj Gori.

U okviru istrage, koju vodi tužilaštvo u Milano na čelu sa tužiocima Katerinom Trentini i Frankom Makjom, umiješano je 50 osoba od kojih je 25 optuženo za kriminalno udruživanje, a 19 uhapšeno (šest u zatvoru, 13 u kućnom pritvoru).

Glavnooptuženi je vlasnik jedne kompanije iz Milana koja se bavi prodajom ljekova na veliko, protiv kojeg je već u toku sudski proces zbog sličnog krivičnog djela otkrivenog 2008.

Procjenjuje se da je tim biznisom zarađivano 10 miliona eura za nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG