Dostupni linkovi

Hrvatska: Obeštećenje za žrtve seksualnog nasilja u ratu


Vlada Hrvatske uputila je danas Saboru predlog zakona kojim planira da obešteti žrtve seksualnog nasilja u ratu 1990-tih u Hrvatskoj, čiji broj se procenjuje na oko 2.500.

Predlogom zakona je predvidjeno da će žrtve, državljanke ili državljani Hrvatske, imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 100.000 kuna (13.000 evra), ili povećanu od 150.000 kuna (20.000 evra) ako je posledica seksualnog nasilja bila prisilna trudnoća ili je žrtva bila maloletna.

Uz to bi žrtve imale pravo na trajnu i mesečnu naknadu u visini 73 odsto budžetske osnovice, što je trenutno oko 2400 kuna (314 evra).

"Nakon više od 20 godina od počinjenja seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, žrtve - žene i muškarci, konačno će dobiti pravo na tretiranje s poštovanjem i pravo na priznanje patnje,", rekla je na sednici Vlade zamenica ministra branitelja Vesna Nadj.

Ona je dodala da je Hrvatska prva zemlja u regionu koja žrtvama seksualnog nasilja dodeljuje "dostojanstven iznos jednokratnog materijalnog obeštećenja kao odgovor na propust države i društva u njihovoj zaštiti i ostvarivanju prava u proteklih 20-ak godina".

Predlogom zakona, pod seksualnim nasiljem podrazumeva se silovanje, povredjivanje i sakaćenje polnih organa, oduzimanje biloške reproduktivne sposobnosti, izazivanje i trudnoće, i pobačaja.

Očekuje se da će predlog zakona do maja biti usvojen u Saboru.

XS
SM
MD
LG