Dostupni linkovi

Pusić i Dačić nastavljaju normalizaciju odnosa


Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić telefonski je razgovarala sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem o odnosima dviju zemalja, nakon napetosti koje su izazvale izjave srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina i paljenje hrvatske zastave u Beogradu u režiji haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja.

U kratkoj izjavi MVEP-a navodi se da su Pusić i Dačić dogovorili da će nastaviti raditi na "normalnim odnosima dviju zemalja".

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je jučer oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić pozvan je na konzultacije u Zagreb pošto je Šešelj u srijedu zapalio hrvatsku zastavu u Beogradu.

U međuvremenu je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da neće odgovoriti povlačenjem svojih diplomatskih predstavnika iz Zagreba.

Srbija je čvrsto opredijeljena za dalji razvoj suradnje i jačanje međusobnog povjerenja u odnosima sa Hrvatskom, što ne bi smjeli ugroziti neprimjerena retorika i postupci pojedinaca, navodi se u srbijanskom priopćenju i naglašava se da su pokrenuti kazneni postupci zbog incidenta u srijedu 1. travnja kad je haški optuženik i vođa radikala Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu.

U priopćenju se dodaje da je "Srbija proteklih godina imala razloga za nezadovoljstvo zbog izjava i postupaka pojedinaca i institucija Hrvatske, što nije utjecalo na promjenu strateškog opredjeljenja Srbije da razvija dobrosusjedske odnose s Hrvatskom".

XS
SM
MD
LG