Dostupni linkovi

Jemenski pobunjenici zauzeli središte Adena


Jemenski pobunjenici i njihovi saveznici zauzeli su u četvrtak središnju četvrt grada Adena, izjavili su stanovnici, što je zadalo težak udarac vojnoj operaciji koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom čija je svrha zaustaviti napredovanje pobunjenika.

Aden, drugi po veličini grad u Jemenu, u četvrtak je bio poprište žestokih sukoba između pristaša i protivnika predsjednika Abdua Rabua Mansura Hadija, osmog dana kampanje Saudijske Arabije protiv šijitskih pobunjenika koje podržava Iran. Hadi je pobjegao iz Adena prije tjedan dana i nalazi se u Rijadu, saudijskoj prijestolnici.

Pobunjenici Hutiji i njihovi saveznici, vojnici vjerni bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu, pokušavali su napredovati prema predsjedničkoj palači u Adenu nakon što su preuzeli kontrolu nad Hor Maksarom, glavnom četvrti u tom velikom gradu na jugu.

Hutiji, koji su preuzeli kontrolu nad jemenskom prijestolnicom Sanom prije šest mjeseci u savezu sa Salehovim pristašama, odoljeli su zračnim udarima saudijske regionalne koalicije koja želi vratiti na vlast Hadija.

Po riječima stanovnika, pobunjenici još nisu ušli u dvije preostale središnje četvrti, uključujući vojnu luku, iz Cratera gdje se nalazi lokalna podružnica jemenske središnje banke i mnoge tvrtke.

XS
SM
MD
LG