Dostupni linkovi

Dvojica SIS-ovih istražitelja iz HVO-a optuženi za ratni zločin


Splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv dvojice bivših istražitelja Sigurnosno-informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje tereti da su tijekom sukoba HVO-a i Armije BiH zlostavljali zarobljene civile u logorima Gabela, Silos i Dretelj.

Tužiteljstvo je o podizanju optužnice u slučaju koji su preuzeli od susjedne države izvijestilo na svojoj internetskoj stranici, ne otkrivajući identitet optuženika rođenih 1968. i 1965. godine, a koji su tijekom oružanog sukoba između HVO-a i Armije BiH bili pripadnici brigade HVO-a Knez Domagoj "u svojstvu istražitelja Sigurnosno-informativne službe".

Obojica se terete za nedjela koja su se u drugoj polovici 1993. dogodila u logorima Gabela i Silos, dok je drugoptuženi navodno sudjelovao i u zločinu u logoru Dretelj, također na području općine Čapljina.

"U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji mjera opreza obveznog redovitog javljanja policijskom službeniku nadležne policijske postaje u Splitu", kažu u tužiteljstvu, ističući da su informacije u ovom slučaju dobili od Tužiteljstva BiH na temelju Protokola o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

XS
SM
MD
LG