Dostupni linkovi

Zatraženo produženje pritvora za zločine u Rogatici


Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Božidara Perišića i Vinka Zoranovića, osumnjičene za zločine počinjene 1992. godine na području Rogatice.

Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu.

Tužilac Ivan Matešić je predložio produženje pritvora za još mjesec dana kako bi saslušao još pet do šest svjedoka.

-Puštanjem na slobodu postoji mogućnost utjecaja na svjedoke... Vjerovatno bi se onemogućilo Tužilaštvu da dovede istragu do kraja - obrazložio je Matešić.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Perišića i Zoranovića da su, kao pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u ljeto 1992. godine u Rogatici počinili zločin nad bošnjačkim stanovništvom.

Prema riječima Matešića, radi se o mjestu u kojem je nestalo 50 osoba. Odbrana prvooptuženog smatra da ne postoje razlozi na temelju kojih je ranije određen pritvor.

-Moj branjenik nije bio pripadnik Rogatičke brigade VRS-a u kritičnom periodu i pribavili smo materijalne dokaze koji to dokazuju - kazala je Milana Borovčanin-Bulić i predložila da se mjera pritvora zamijeni mjerama zabrane.

Braniteljica drugooptuženog Zorana Čarkić je rekla da je Tužilaštvo kasno poslalo prijedlog za produženje pritvora, te predložila da Sud odbije prijedlog kao neblagovremen.

Ona je istakla da tvrdnje o mogućnost utjecaja na svjedoke moraju biti konkretizovane i da Zoranović nije vezan za nestanak 50 osoba.

Sud će odluku donijeti naknadno, javlja Birn-Justice Report.

XS
SM
MD
LG