Dostupni linkovi

Tajalnd: Vladajuća hunta ukinula vanredno stanje


Tajlandska vladajuća hunta objavila je u srijedu na državnoj televiziji da je ukinula vanredno stanje koje je bilo na snazi širom zemlje od vojnog udara prije deset mjeseci.

Vojska će zadržati široke ovlasti nakon što je hunta uvela specijalnu mjeru sigurnosti, član 44 prijelaznog ustava zemlje.

Mjera će omogućiti snagama sigurnosti da hapse ljude bez sudskih naloga i da ih pošalju u zatvor bez podizanja optužnice.

Objava je uslijedila nakon što je kralj Bhumibol Adulyadej odobrio ukidanje zakona kojim se zabranjuju svi politički skupovi i daju se vojsci široke ovlasti.

"Više neće biti vanrednog stanja. Kralj je dopustio da vanredno stanje bude ukinuto od 1. aprila", navodi se u saopćenju pročitanom na nacionalnoj televiziji, prenosi Reuters.

Tajlandska vojska preuzela je vlast 22. maja prošle godine, svrgavajući vladu bivše premijerke Yingluck Shinawatrae nakon višemjesečnih uličnih protesta koji su povremeno postajali nasilni na ulicama Bangkoka u kojima je poginulo gotovo 30 ljudi.

Premijer Prayuth Chan-ocha, koji je također vođa hunte, izjavio je da će zamujeniti vanredno stanje novim naređenjem kojim se daju značajne ovlasti vojsci.

XS
SM
MD
LG