Dostupni linkovi

Hrvatska povlači ambasadora iz Beograda na konsultacije


Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske odlučilo je da povuče na konsultacije svog ambasadora iz Beograda Gordana Markotića nakon što je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj spalio hrvatsku zastavu u Beogradu kao i, kako se ističe, “uvredljivih, nedopustivih i krajnje neodgovornih” izjava ministra u Vladi Srbije Aleksandra Vulina.

“Optuženi ratni zločinac Šešelj, govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije”, saopštava hrvatsko ministarstvo dodajući da je pokretanje krivičnog postupka od strane Višeg javnog tužilaštva u Srbiji “korak u pravcu smirivanja nastale situacije”.

Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske navodi da je u ovakvim okolnostima zadatak svih političara da smiruju situaciju i deluju racionalno i odgovorno.

“Europske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je jedan od preduvjeta uspjeha Srbije u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji.

U tom kontekstu, današnje izjave visokog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina smatramo uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim”.

Zbog toga je službeni Zagreb uputio oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović.

Vulin je danas oštro krikovao hrvatskog premijera Zorana Milanovića i pozvao ga da, kako je rekao, prevlada sujetu i dođe u Beograd i tamo kaže šta misli o Srbiji i Srbima, posebno pomenuvši hrvatskog generala Antu Gotovinu.

XS
SM
MD
LG