Dostupni linkovi

Netanjahu za bolji sporazum s Iranom


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je upozorenje u vezi mogućeg sporazuma s Iranom i njegovog nuklearnog programa, navodeći da svet mora da insistira na boljem sporazumu koji povezuje ustupke sa promenom ponašanja Teherana.

Predstavnici svetskih sila i Iran nastavili su danas u Švajcarskoj pregovore u nastojanju da postignu okvirni sporazum i posle isteka prvobitnog roka koji je bio 31. mart.

Netanjahu je naveo da svetske sile razmatraju ublažavanje sankcija Iranu dok ta zemlja unosi haos na Bliskom istoku i preti uništenjem Izraela. Izraelski lider je rekao da bi slab sporazum sa Iranom nagradio njegovu nepopustljivost i ugrozio ne samo Izrael nego i druge zemlje u regionu.

Netanjahu je rekao da bi bolji sporazum značajno smanjio iransku nuklearnu infranstrukturu i naterao zemlju da promeni ponašanje.

Netanjahu oštro kritikuje napore zapadnih zemalja da postignu sporazum s Iranom i otvoreno se sukobio sa predsednikom SAD Barakom
Obamom oko njegovog nastojanja da popravi odnose s Teheranom.

Iran insistira na tome da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski ali Izrael i zapadne zemlje sumnjaju da on razvija nuklearno oružje. Netanjahu navodi da sporazum s Iranom ne bi trebalo da dozvoli toj zemlji da nastavi obogaćivanje uranijuma, i izneo je još nekoliko primedbi na predstojeći sporazum.

XS
SM
MD
LG