Dostupni linkovi

Česi ispratili američki vojni konvoj u Nemačku


Vojni konvoj NATO od 516 američkih vojnika i 118 borbenih vozila nakon skoro 1.800 kilometara puta od Baltika preko Poljske napustio je danas Češku i prešao je u Nemačku ka bazi u Vilseku u Bavarskoj.

Na putu od Praga do granice kao tokom celog prolaska konvoja kroz Češku od nedelje, američke vojnike su ispratile mase Čeha s američkim zastavama u rukama, na nadvožnjacima, duž autoputa, na benzinskim stanicama i na graničnom prelazu.

Vojnici iz konvoja su se za ovu završnu deonicu prolaska kroz Češku kao znak zahvalnosti za neočekivano srdačnu dobrodošlicu u zemlji u kojoj su se jedino očekivali eventualni protesti opremili češkim zastavama kojima su otpozdravljali ljudima duž puta.

Počasna pratnja dva borbena aviona "gripen" u niskom letu nad konvojem omeli su olujno nevreme i jak vetar.

"Prolazak američkog konvoja kroz Češku poslao je saveznicima signal da traje podrška NATO. Konvoj je način da NATO izrazi podršku saveznicima a istovremeno da proveri veštine koje se obično ne koriste", izjavio je juče u Bukureštu vrhovni komandant snaga NATO u Evropi američki general Filip Bridlav.

Iako su uoči dolaska konvoja u kampanji bili najaktivniji protivnici dolaska američkih vojnika, zbog cega se u NATO strahovalo da će jedino u Češkoj konvoj dočekati demonstranti i barikade, na kraju su se protesti antiratnih inicijativa, čeških nereformisanih komunista i proruskih aktivista izgubili u desetinama hiljada Čeha koji su izašli na puteve i u kasarne da požele vojnicima dobrodošlicu.

Predsednik Češke Miloš Zeman, koga inače u Češkoj mnogi kritikuju zbog proruskih stavova, izjavio je povodom tih protesta da shvata da se nekome ne sviđa prolazak konvoja, ali da je nazivanje konvoja NATO okupacionom vojskom već psihijatrijska dijagnoza.

XS
SM
MD
LG