Dostupni linkovi

Mustafa: Oružane snage Kosova neće na sever bez saglasnosti Kfora


Premijer Kosova Isa Mustafa je danas izjavio da oružane snage Kosova, koje treba da budu formirane transformacijom Bezbednosnih snaga Kosova, neće odlaziti na sever bez prethodnog dogovora sa Kforom.

Na konferenciji za medije posle sednice Vlade Mustafa je rekao da će nacrt zakona o oružanim snagama uskoro biti dostavljen Skupštini Kosova i da očekuje da će za njega glasati dve trećine poslanika iz većinske i manjinskih zajednica.

Vlada Srbije protivi se formiranju oružanih snaga Kosova.

Govoreći o Srpskoj listi, članici vladajuće koalicije čiji funkcioneri od februara bojkotuju kosovske institucije, Mustafa je rekao da je tokom prošle nedelje imao tri susreta sa srpskim predstavnicima, ali da "ne shvata zašto oni odlažu povratak".

Mustafa je rekao da Vlada Kosova nije dobila zahtev Srpske da se omogući dolazak raseljenih Srba iz Đakovice u taj grad za Uskrs 12. aprila, premijer Kosova je dodao da niko ne može biti sprečen da "obiđe svoje crkve, svoja groblja i svoje kuće".

Srpska lista počela je bojkot kosovskih institucija nakon smene njenog predstavnika Aleksandra Jablanovića sa mesta ministra za povratak i zajednice posle izjave da su "divljaci" oni koji su raseljene Srbe gađali kamenjem dok su pokušavali da obiđu Đakovicu.

Srpska lista tvrdi da koalicioni partneri u Vladi Kosova nisu ispunili sve dogovore date pre nego što je ta lista ušla u vladu.

XS
SM
MD
LG