Dostupni linkovi

J. Koreja plaća 380.000 dolara po nastradalom učeniku


Vlada Južne Koreje saopštila je danas da će platiti oko 380.000 dolara nadoknade za svakog od 250 učenika koju su poginuli ili nestali u prošlogodišnjem brodolomu kod ostrva Džedžu.

Porodice 11 nastavnika koji su nastradali u brodolomu primiće nadoknadu koje je veća od iznosa izgubljenog prihoda, saopštilo je Ministarstvo za okeane i ribolov.

Porodice ostalih putnika dobiće od 135.000 dolara do 540.000 dolara, u zavisnosti od životne dobi žrtava i njihovih prihoda.

Više od dve trećine od 476 putnika na trajektu "Sevol" bili su učenici na školskoj ekskurziji. Mnogi od njih ostali su blokirani na brodu jer im je posada naredila da ne izlaze iz svojih kabina kada se brod prevrnuo i potonuo 16. aprila prošle godine.

Agencija Jonhap prenosi da su porodice žrtava protestovale povodom objave o isplati nadokanda jer su to protumačile kao pokušaj skretanja pažnje sa zahteva da se sprovede temeljna i nezavisna istraga o ovoj nesreći.

Utvrđeno je da je brod bio neispravan i da su na njemu urađene prepravke da bi mogao da primi veći broj putnika, zbog čega je postao pretežak i nestabilan.

XS
SM
MD
LG