Dostupni linkovi

Tusk: Situacija u Grčkoj pod kontrolom


Ekonomska situacija u Grčkoj je pod kontrolom, ocijenio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i dodao da smatra da je moguć sporazum Atine i međunarodnih povjerilaca, ali ne prije kraja aprila.

"Proces procjenjivanja grčkog plana je veoma kompleksan. Ne očekujem napredak u tom pogledu prije Uskrsa", rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Madridu sa španskim premijerom Marijanom Rajoyem.

Grčka bi brzo mogla ostati bez sredstava da plaća dugove i održi funkcionisanje zemlje. Isplata preostalih sedam milijardi EUR iz paketa pomoći odložena je dok ljevičarska grčka vlada izabrana u januaru ne uvjeri kreditore da će sprovesti pouzdane reformske mjere, prenose agencije.

Vlada Grčke je 20. februara postigla sporazum sa međunarodnim povjeriocima koji predviđa produženje isplate međunarodnog zajma za četiri mjeseca. Sporazum je uslovljen planom o provođenju reformi u Grčkoj.

"Mislim da danas možemo da kažemo da je situacija u Grčkoj pod kontrolom", kazao je Tursk, koji se nalazi na turneji po Malti, Španiji i Tunisu.

Predsjednik Španije, Mariano Rajoy je izrazio želju da se pregovori Grčke i kreditora uspješno završe i da Grčka ostane u eurozoni.

"Grčka treba da shvati da je za Evropsku uniju veoma važno da poštuje pravila igre", rekao je Rajoy, kome je nova vlada Grčke nekoliko puta zamjerila što ima strog stav prema njoj.

Atina se nada da će brzo dobiti dio od 7,2 milijarde EUR preostale kreditne pomoći, a posebno 1,9 milijardi EUR po osnovu grčkih obveznica koje su u evropskim bankama.

XS
SM
MD
LG