Dostupni linkovi

Hrvatska predsjednica za uvođenje obaveznog vojnog roka


Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak kako uvođenje obaveznog vojnog roka u ovom trenutku ostaje njezina politička zamisao, ali kako to trenutno nije tema o kojoj raspravljaju, nego će to učiniti u budućnosti.

"No, da bi se stvorile pretpostavke trebamo prije svega donijeti neke strateške dokumente kao što je Nacionalna strategija Republike Hrvatske iz koje onda proizlaze planovi o dugoročnom razvoju Oružanih snaga i isto tako, normalno, plan obrane i ostali elementi koji su tu potrebni. Dakle, nije riječ o mišljenju jedne osobe ili mene kao predsjednice, već o odluci koju moramo donijeti svi zajedno temeljem procjene ugroza u odnosu na RH i, normalno, temeljem stručne i javne rasprave", istaknula je Grabar Kitarović u izjavi novinarima na obilježavanju 24. obljetnice akcije "Plitvice".

Na upit koji je rok za to, hrvatska predsjednica je odgovorila kako u ovom trenutku o tome može samo nagađati i misli da bi tri mjeseca bio nekakav razuman rok, ponovivši kako to u ovom trenutku apsolutno nije tema o kojoj razgovaraju, ali da će se o tome razgovarati čim sazriju uvjeti.

XS
SM
MD
LG