Dostupni linkovi

Uhapšen čelnik Interpola u Tirani


Generalni direktor Interpola u Tirani Artan Bajraktari uhapšen je jutros zbog zloupotrebe službenog položaja, zajedno sa šeficom odjela Interpola u Tirani Loretom Allom, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

Postoje sumnje da Bajraktari, kao čelnik Interpola i Alla, također viša dužnosnica, nisu poduzeli potrebne radnje u vezi s hapšenjem i izručenjem člana parlamenta Marka Frrokua, koji je optužen za ubistvo u Belgiji 1999. godine.

Dvoje dužnosnika Interpola su optuženi da nisu proslijedili zahtjev koji je poslat iz Inteprola iz Brisela Ministarstvu pravde vezano za zastupnika Frrokua.

Zahtjev Interpola iz Brisela za Frrokua je poslat u januaru 2015. godine u Tiranu, ali je zadržan u prostorijama Interpola u Tirani te nije poslat Ministarstvu pravde u skladu sa službenom procedurom.

Hapšenja su se desila nekoliko dana nakon što su dva člana albanskog parlamenta privedena jer su lažno optužili predsjednika Skupštine da je planirao da ubije jednog od njih.

Poslanici su glasali da se ukine imunitet od krivičnog gonjenja bivšem socijalisti Tomu Doshiju i demokršćaninu Marku Frrokuu.

Doshi je izbačen iz vladajućih socijalista prije tri sedmice nakon što je tvrdio da je predsjednik Skupštine Ilir Meta platio 600.000 eura za ubistvo njega i poslanika opozicione Demokratske stranke.

Nije dao nikakvo objašnjenje za Metine motive. Meta je odlučno negirao navode. Doshi je tvrdio da ga je Frroku informirao o navodnoj radnji, ali je Frroku negirao takve tvrdnje.

Dva poslanika su optužena za lažne izjave nakon što dokazi o navedenoj radnji nisu pronađeni tokom istrage.

Ukoliko budu osuđeni očekuje ih do pet godina zatvora.

XS
SM
MD
LG