Dostupni linkovi

Jankoviću 10 godina zatvora za ratne zločine u Pounju


Na Županijskom sudu u Zagrebu Leonardo Janković (43) iz Dvora proglašen je krivim za ratni zločin počinjen 26. jula 1991. godine u Pounju i nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Zbog kršenja međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, Janković je osuđen na 5 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i 7 godina za ratni zločin protiv zarobljenika, što mu je objedinjeno u jedinstveno kaznu od 10 godina zatvora.

Kako je obrazložio predsjednik sudskog vijeća Ratko Šćekić, tijekom postupka je utvrđeno kako je Janković kao pripadnik paravojne formacije "Milicije Krajine", s još 34 optuženih, u cilju protjerivanja stanovnika pounjskih mjesta Zamlaće, Struge i Kozibroda, ubijao goloruko stanovništvo hrvatske nacionalnosti, te pljačkao, uništavao i rušio njihove kuće i imovinu.

Naoružani dugim pješačkim oružjem te drugim teškim naoružanjem, pripadnici srpske paravojske su u cilju obaranja nevouspostavljenog demokratskog društva uz Hrvatskoj, nastojali općine Dvor i Kostajnica odcijepiti od Hrvatske i pripojiti tzv. SAO Krajini.

U sklopu zločinačkog plana ušli su u spomenuta sela i mještane vodili ispred sebe kao "živi štit". Pucajući po njima, ubili su najmanje 16 civila, dok je veći broj mještana zadobio teške tjelesne ozljede.

Leonardo Janković je, kao i drugi optuženi, bio u bijegu, ali je na temelju potjernice u januaru prošle godine uhapšen u Austriji, a u aprilu je izručen hrvatskim pravosudnim tijelima.

XS
SM
MD
LG