Dostupni linkovi

Glavaš može ostati u zatvoru najdulje od 5. svibnja


Određujući 5. svibnja iduće godine kao krajnji datum do kojega Branimir Glavaš može ostati u istražnom zatvoru Vrhovni je sud, u skladu sa zaključkom Ustavnog suda, vodio računa o načelima razmjernosti i zabrane diskriminacije, ali i vremenu koje su u zatvoru proveli Glavaševi suosuđenici u slučajevima "garaža" i "selotejp", kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, pojašnjavajući odluku prema kojoj Glavaš i dalje ostaje 'iza rešetaka'.

"Novom odlukom Vrhovnog suda istražni zatvor je određen protiv Branimira Glavaša do 5. svibnja 2016. U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud se referirao na odluku Ustavnog suda smatrajući da je Ustavni sud prvenstveno i konkretno ukinuo njihovu odluku samo u dijelu koji se odnosi na određivanje odnosno neodređivanje krajnjeg roka trajanja istražnog zatvora", izjavio je Devčić, prenosi Hina.

Pojasnio je da se u tom smislu Vrhovni sud referirao na načela razmjernosti te zabrane diskriminacije na koju je uputio Ustavni sud, ali i na kazne ostalih Glavaševih suosuđenika za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata.

Dodao je i da je istovremeno na Županijskom sudu u ponedjeljak zaprimljen i podnesak odnosno prijedlog Glavaša i njegovih branitelja da mu se ukine istražni zatvor "s obzirom na činjenicu da se nalazi u teškom zdravstvenom stanju".

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o tom će prijedlogu odlučivati sutra u podne.

XS
SM
MD
LG