Dostupni linkovi

U borbama u Libiji ubijeno 5 militanata


Pet militanata ubijeno je u ponedjeljak u oružanim sukobima između provladinih snaga i islamističke grupe Libijska zora, saopćili su sigurnosni izvori.

Teški sukobi izbili su u regiji Bir al-Ghanam, oko 120 kilometara jugozapadno od prijestonoce Tripolija, saopćio je jedan od zapovjednika Libijske zore za Xinhuu putem telefona.

Dodao je da bitka traje već dvije sedmice i da će Libijska zora pokrenuti veliku ofanzivu kako bi porazila neprijateljske snage.

Provladine snage, koje uglavnom čine milicije iz grada Zintana i plemenske snage, pokušavaju da povrate kontrolu nad prijestonicom od početka marta. One su saopćile u ovom mjesecu da su zauzele mjesta u blizini Tripolija, kao što su Sabratha, El-Ajelat i Zawiya.

Libija je zahvaćena haosom otkako je u 2011. godini svrgnut dugogodišnji čelnik Muammmaar Gaddafi i trenutno ima dva suparnička parlamenta, sekularni Zastupnički dom i islamistički Generalni narodni kongres.

Najmanje 1.000 ljudi je poginulo i više od 100.000 je raseljeno u intenzivnim borbama suparničkih strana od maja prošle godine.

XS
SM
MD
LG