Dostupni linkovi

U Australiji procurili lični podaci svjetskih lidera putem emaila


Lični podaci svjetskih lidera koji su prisustvovali samitu G20 u Australiji prošle godine slučajno su procurili zbog greške u australijskoj imigracionoj službi koja nije našla za shodno da o tome obavijesti čelnike najmoćijih država, piše danas londonski Gardijan (The Guardian).

Službenik imigracionih vlasti greškom je brojeve pasoša, brojeve bankovnih kartica, detalje o vizi i druge lične identifikacione podatke svjetskih lidera na samitu G20 poslao organizatoru azijskog fudbalskog prvenstva.

Tako su procurili podaci predsjednika SAD Baraka Obame, predsjednika Rusije Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel, kineskog predsjednika Sija Djinpinga, indijskog premijera Narendra Modija, britanskog premijer Dejvida Kamerona, japanskog premijera Šinzoa Abea i drugih.

Direktor australijskog odeljenja za vize kontaktirao je komesara za privatnost da ga obavesti o propustu 7. novembra i zatraži hitan savjet.

U pismu komesaru za privatnost se navodi da je malo vjerovatno da su podaci dospjeli u javnosti, a zvaničnik imigracione službe preporučio je da se svjetski lideri ne obavijeste o curenju njihovih ličnih podataka.

XS
SM
MD
LG