Dostupni linkovi

Haški sud naredio Šešelju da se vrati u pritvor


Žalbeno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju usvojilo je žalbu tužiteljstva na privremeno puštanje na slobodu vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja i naredilo njegov povratak u haški pritvor.

Žalbeni suci su odlučili da se Šešelja iz Beograda transportira u Den Haag i zakaže sjednica na kojoj će se saslušati predstavnici nizozemske i srbijanske vlade kako bi se dogovorili uvjeti mogućeg daljnjeg puštanja optuženog na privremeno.

U žalbenoj odluci stoji kako je cilj uvjeta privremenog puštanja – osigurati pojavljivanje optuženog na Haškom sudu kada to bude naloženo, kao i zaštititi druge (svjedoke i žrtve) – a što je Šešelj u svojim javnim istupima doveo u pitanje.

„S obzirom na prirodu Šešeljevih izjava da se neće vratiti na sud, Žalbeno vijeće nalazi da ni jedno razumno (sudsko) Vijeće može ostati zadovoljno u vezi ispunjenja prvog od dva uvjeta (pravila privremenog puštanja)“, stoji u odluci (drugostupanjskog) Žalbenog vijeća.

Žalbeni suci su istaknuli da moć privremenog puštanja Šešelja i dalje ostaje u rukama Raspravnog vijeća, ali i naglasilo da se prvo moraju dogovoriti uvjeti s nizozemskim i srbijanskim vlastima, kao i procjeniti – jesu li uvjeti privremenog ispunjeni prema pravilima suda.

Podsjetimo, Šešelj je u haškom pritvoru boravio od 2003.godine, kada se dobrovoljno predao sudu nakon optužnice, a potkraj prošle godine je pušten na privremeno – iz humanitarnih razloga zbog karcinoma.

Nakon niza njegovih javnih istupa po povratku u Beograd tužiteljstvo je podnijelo zahtjev za ukidanje odluke o privremenom, no Raspravno vijeće ga je odbilo pa je u siječnju ove godine uslijedila i žalba koja je na kraju i prihvaćena od strane Žalbenog vijeća.

XS
SM
MD
LG