Dostupni linkovi

Opoziciona Sarkozijeva desnica pobednica izbora u Francuskoj


Dve godine od predsedničkih izbora u Francuskoj, opoziciona desnica bivšeg predsednika Nikole Sarkozija pobedila je na izborima za administrativne okruge - departmane.

Sarkozijeva Unija za narodni pokret (UMP) i saveznička centristička stranka UDI osvojili su od 65 do 71 od ukupno 101 departmana, ukazuju ankete među biračima posle glasanja.

Radikalni desničarski Nacionalni front Marin Le Pen nije osvojio dovoljno glasova da bi sam vodio neki departman.

Vladajuća levica do sada je vladala i u 61 od 101 departmana. Ukoliko se procene pokažu tačnim, vladajući socijalisti bi od sada imali vlast u svega 27 do 37 departmana.

Među gubicima bitnim za socijaliste su departman Korez na jugozapadu - adminsitrativni okrug francuskog predsednika Fransoaa Olanda, i Eson kod Pariza - departman premijera Manuela Valsa. Sada ti okruzi prelaze u ruke Sarkozijevog UMP-a.

"Dezavuisanje vlasti je konačno. Stranka na vlasti nikada do sada nije izgubila većinu departmana. Do sada nismo videli toliko nepoverenje i odbijanje", rekao je trijumfalno Sarkozi, predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

To je četvrti izborni neuspeh vladajućih Olandovih socijalista posle lokalnih, evropskih i izbora za senatore prošle godine.

XS
SM
MD
LG