Dostupni linkovi

U Sarajevu danas nastavak sjednice Doma naroda PSBiH


Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), koja je prekinuta 17. marta zbog nedostatka kvoruma,biće nastavljena danas.Prema predloženom dnevnom redu,Dom naroda bi trebao razmatrati Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Delegati Doma naroda PSBiH trebali bi razmatrati i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2013., kao i Izvještaj o provođenju općih izbora 2014. godine, koji je pripremio CIK BiH.

Dnevnim redom sjednice, također je predviđen i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda, te imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz ovog Doma.

Sjednici Doma naroda 17. marta nisu prisustvovala tri delegata iz Kluba srpskog naroda, dva iz SNSD-a i jedan iz DNS-a.

Iz SNSD-a je ranije najavljeno, da delegati iz te stranke u Domu naroda državnog parlamenta neće učestvovati u radu zakazane sjednice, dok se ne ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija parlamenta BiH.

Naime, SNSD je bio nezadovoljan izborom članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agancije (OSA) BiH iz Predstavničkog doma.

U međuvremenu, postignut je dogovor o održavanju sjednice Doma naroda PSBiH, ali da na dnevnom redu sjednice ne bude izbor članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Članovi Kolegija Doma naroda nisu postigli saglasnost o predloženom zakonu koji je Dom razmatrao u prethodnom sazivu, jer tokom glasanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu iz Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG