Dostupni linkovi

Završni dan pregovora o iranskom nuklearnom programu


Šefovi diplomatija šest velikih sila i Irana danas bi trebalo da na pregovorima u Lozani otklone preostale prepreke za postizanje okvirnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, za šta rok ističe sutra.

Posle godinu i po teških pregovora u Ženevi, Beču, Njujorku i Lozani, pregovarači su rešeni da postignu prvi kompromis, osnovu za postizanje konačnog sporazuma do 30. juna.

Cilj pregovora je da Iran obeća da neće napraviti atomsku bombu, a zazuvrat će mu biti ukinute međunarodne sankcije koje godinama guše iransku privredu i odnose Teherana sa svetom.

Šef britanske diplomatije Filip Hamond izrazio je sinoć nadu da će sporazum biti postignut za nekoliko sati, pod uslovom da atomska bomba bude "van dohvata" Irana.

Jedna od ključnih tačaka je broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma. Iran je, po diplomatskim izvorima, prihvatio da smanji broj centrifuga sa 19.000 na 6.000.

U Lozanu će se danas sastati ministri inostranih poslova Irana i grupa 5 plus 1 (stalne članice Saveta bezbednosti UN - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, plus Nemačka).

Na sastanku se očekuju šefovi diplomatija Irana Muhamed Džavad Zarif, SAD Džon Keri, Rusije Sergej Lavrov, Kine Vang Ji, Velike Britanije Filip Hamond, Francuske Loran Fabijus i Nemačke Frank-Valter Štajmajer.

XS
SM
MD
LG