Dostupni linkovi

Jemen: Najmanje 38 poginulih u sukobu plemena i pobunjenika


Najmanje 38 osoba poginulo je u nedelju u sukobu sunitskih plemena i šiitskih pobunjenika iz pokreta Huti na jugu Jemena, u regionu bogatom naftom, saopštili su plemenski izvori i vlasti.

Arapska vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom je u četvrtak pokrenula vazduhoplovnu ofanzivu protiv šiitskih pobunjenika Huti koji kontrolišu glavni grada Sanu i napreduju na jugu zemlje.

Predsednik Jemena Abd Rabo Mansur Hadi je pobegao u Saudijsku Arabiju.

Bombardovanje Jemena koje predvodi Saudijska Arabija, trajaće dok se šiitski pobunjenici Huti "ne povuku" i ne predaju naoružanje, rekli su danas arapski lideri na kraju samita u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeiku.

Egipatski predsednik Abdul Fatah el-Sisi rekao je da su se lideri Arapske lige u principu dogovorili i da formiraju zajedničke, arapske vojne snage za borbu s teroristima u regionu.

U završnom saopštenju samita u čijem fokusu je bila kriza u Jemenu, lideri su pozvali na vojnu i obaveštajnu saradnju arapskih zemalja i međunarodnih snaga u borbi protiv islamskih ekstremističkih grupa, uz pooziv Zapadu za sveobuhvatan pristup ekstremizmu.

XS
SM
MD
LG