Dostupni linkovi

Tunis: I strani državnici u povorci protiv terorizma


Predsednik Tunisa Beži Kaid Esebsi i nekoliko stranih državnika učestvovalo je u nedelju u povorci u glavnom gradu Tunisa, povodom nedavnog napada na tamošnji Narodni muzej.

U povorci su bili i predsednici Francuske i Gabona, Fransoa Oland i Ali Bongo, palestinski lider Mahmud Abas i italijanski premijer Mateo Renci.

Povorka je prosla kraj muzeja i zgrade Parlamenta u predgrađu Tunisa Bardou, gde je bilo raspoređeno nekoliko stotina policajaca i vojnika sa automatskim oružjem i s pancir prslucima.

Ispred Narodnog muzeja je danas postavljen stub sa imenima 20 stranih turista i jednog policajca - žrtava napada 18. marta kada su dva napadača ubijena.

"Veliki pozdrav tuniskom narodu koji je dokazao da neće pokleknuti pred terorizmom! Hvala svima i kažem tuniskom narodu: 'Samo napred, niste sami!'", rekao je 88-godišnji predsednik Esebsi dok su okupljeni skandirali "Tunis je slobodan!", "Terorizam napolje!".

Predsednik Tunisa je želeo da zahvali Olandu što je došao, ali je greškom rekao da zahvaljuje "Fransoa Miteranu", nekadašnjem predsedniku Francuske koji je umro još 1996. godine.

Vlasti nisu navele koliko se ljudi okupilo u protestnoj povorci.

Prošle noći devet osumnjičenih terorista je ubijeno, a nekoliko ranjeno tokom operacije snaga bezbednosti nedaleko od granice s Alžirom.

Predsednik Vlade Tunisa, Habib Esid je izjavio da je među ubijenima i glavni osumnjičeni za napad - Halid Hajeb, u Tunisu poznatiji pod pseudonimom "Abu Sakr Lokman", za koga se veruje da je bio jedan od vođa al Kaide u Severnoj Africi, i da je predvodio ili pomogao napad na strance u Narodnom muzeju.

XS
SM
MD
LG