Dostupni linkovi

Kandidatkinja poljske levice: Ne vadimo oružje na nuklearnu silu


Magdalena Ogurek, kandidatkinja levice za buduću šeficu poljske države na predsedničkim izborima u Poljskoj 10. maja, poručila je političarima da ne plaše više Poljake ratom sa Rusijom i da ne vade sablju na državu koja može da odgovori nuklearnim oružjem.

"Iako nisam pristalica atmosfere ugroženosti, Rusija nije samo u šali izmenila svoju vojnu doktrinu o preventivnoj upotrebi nuklearnog oružja. Ne vadimo stoga sablju na državu koja raspolaže nuklearnim oružjem. Smatram da treba da se potrudimo da ta država bude što stabilnija", kazala je sinoć Ogurek u intervjuu poljskoj javnoj televiziji TVP.

Ogurek je apelovala na političare, pre svega opozicione konzervativne desnice, da prestanu da plaše Poljake ratom sa Rusijom.

"Ta tema nije na dnevnom redu. SAD i Rusija su skoncentrisane na oblast Pacifika", kazala je Ogurek, a potvrdu za tu svoju tezu našla je u tome da nedavno američki predsednik Barak Obama nije našao vremena da primi generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga iako je bio u Vašingtonu.

"To nam pokazuje koliko je sa stanovišta SAD uopšte važna ukrajinska kriza", kazala je Ogurek.

Magdalena Ogurek kao kandidat opozicionog Saveza demokratske levice koji treba da povrati partiji glasove mladih rado komentariše zategnute odnose Poljske sa Rusijom, uglavnom preko društvenih mreža.

XS
SM
MD
LG