Dostupni linkovi

Problemi u pregovorima o nuklearnom programu


Zbog teškoća u pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Lozani u Švajcarskoj, državni sekretar SAD Džon Keri otkazao je u nedelju planirani povratak u SAD.

Stejt department je saopštio da je Keri želeo da prisustvuje otvaranju Kenedijevog instituta u Bostonu 29. i 30. marta, ali da žali što zbog tekućih pregovora velikih sila (SAD, Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Nemačka) i Irana ne može da oda počast svom bliskom prijatelju sa kojim je 25 godina služio u Senatu SAD.

Razgovori u Lozani naišli su na prepreke, o kojima su zvaničnici govorili samo uopšteno, navodeći iranski otpor ograničavanju istraživanja i razvoja nuklearne tehnologije i zahteve za brže i šire ublažavanje međunarodnih sankcija.

Ostalo je još samo tri dana do predviđenog roka u kojem bi trebalo da bude postignut nacrt sporazuma, koji bi doveo do konačnog pakta, za koji je propisani rok kraj juna.

Zbog bliskog roka, pregovarači su intenzivirali razgovore ovih dana. Keri je od četvrtka u Lozani, gde je razgovarao sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Džavadom Zarifom. Ministri spoljnih poslova Francuske i Nemačke stigli su juče, a šefovi diplomatija Britanije, Kine i Rusije trebalo bi danas da dođu.

Stejt depatment je saopštio kasno sinoć da je "ozbiljan i težak rad" pred pregovaračima i da se očekuje dalje intenziviranje razgovora.

XS
SM
MD
LG