Dostupni linkovi

Čolaku: Svi znaju da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja


Kosovski ministar evrointegracija Bekim Čolaku izjavio je da se srpsko priznanje nezavisnosti Kosova podrazumeva i da to jasno pokazuju dogovori postignuti u Briselu, kao i da Beograd zna da Asocijacja (Zajednica) srpskih opština neće imati izvršna olašćenja.

"Nigde ne piše da će asocijacija imati izvršna ovlašćenja. Zato, tako nešto može biti samo želja ili obična unutarpolitička izjava srpskih zvaničnika. Međutim, i oni vrlo dobro znaju da Asocijacija neće imati izvršna ili zakonodavna ovlašćenja, jer bi se

pretvorila u monstrum telo koje bi manje ili više ličilo na Republiku Srpsku", rekao je Čolaku.

Čolaku je dodao da se tako nešto neće dogoditi, jer je neprihvatljivo za Kosovo i iznad svega za posrednike EU i međunarodne faktore.

On je dodao da Kosovo, kada je reč o Asocijaciji (Zajednici) srpskih opština, neće prihvatiti ništa više od dogovorenog u Briselu.

"To (priznanje nezavisnosti Kosova) se eksplicitno ne spominje, ali se podrazumeva po prirodi razgovora i sporazuma postignutih u Briselu", izjavio je Čolaku za albanski program nemačkog radija Dojče Vele.

Kosovski ministar je rekao da je najveći deo do sada porazuma ispunjen.

"Zastoja u primeni sporazuma ima i sa naše ali više sa srpske strane, posebno u rasformiranju ilegalnih i paralelnih struktura Srbije na Kosovu. Posebno bezbednosnih. Međutim i u toj oblasti su postignuti veliki rezultati. Većina tih struktura je rasformirana. To nisu laki procesi, međutim puna primena sporazuma iz Brisela nema alternativu", kazao je Čolaku.

XS
SM
MD
LG