Dostupni linkovi

Srbija: Vanredno stanje u tri okruga zbog nabujalih reka


Posle dvodnevnih obilnih padavina vodostaj reka uglavnom stagnira, osim Južne Morave, Toplice i Veternice koje su još u porastu. Zato je u Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu i dalje na snazi vanredna odbrana od poplava.

Opština Prokuplje proglasila je vanrednu situaciju zbog opasnosti od poplave, saopštio je u subotu uveče član opštinskog Štaba za vanredne situacije i pomoćnik predsednika Opštine Ilija Đedović.

Najkritičnije je u romskom naselju kod nekadašnje gradske deponije gde voda preti da poplavi sve i u prigradskom naselju Draganja gde je ugroženo pedesetak domaćinstava.

"Da bi se sprečilo plavljenje naselja Draganja srušili smo potporni zid na obali u dužini od šest metara koji je sužavao tok Toplice i omogućili vodi da prođe", kazao je Đedović.

Do sada se Toplica izlila na više mesta na teritoriji opštine Prokuplje i poplavila oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Zapadna Morava i Ibar trenutno stagniraju, a zbog velike količine vode koja se zadržava u zapuštenim kanalima noćas su evakuisne 22 osobe, od kojih i 10 dece iz okoline Šapca, Prokuplja i Čačka.

XS
SM
MD
LG