Dostupni linkovi

Lozana: Nastavljeni pregovori o nuklearnom programu Irana


Pregovori šest velikih sila i Teherana o spornom iranskom nuklearnom programu nastavljeni su u subotu uveče u Lozani ubrzanim tempom, kako bi se postigao okvirni sporazum do isteka roka 31. marta.

Pored šefova diplomatija Irana i SAD, Muhameda Džavada Zarifa i Džona Kerija, danas su se pregovorima pridružili ministri inostranih poslova Njemačke i Francuske, Frank-Valter Štajnmajer i Loran Fabijus. Očekuje se i dolazak visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednosti Federike Mogerini.

Izvori bliski pregovorima naveli su da je iranski predsjednik Hasan Rohani danas u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel istakao "važnost" postizanja dogovora.

Šef ruskog pregovaračkog tima za pregovore o iranskom nuklearnom programu Sergej Rjabkov ocijenio je da su šanse za postizanje dogovora veće od 50 odsto.

"Mislim da su šanse za postizanje dogovora veće od 50 odsto. Ako pregovori ne uspiju, to neće biti izgovor da se promijeni cijeli sistem pregovaranja. Toliko smo toga uradili da bi bilo neoprostivo to izgubiti", rekao je Rjabkov.

Fabijus je po dolasku u Lozanu izjavio da su pregovori "teški i složeni" i dodao da je ostalo još otvorenih pitanja i pored ostvarenog napretka.

Štajnmajer se uzdržao od predviđanja ishoda pregovora rekavši samo da je "počelo odbrojavanje".

XS
SM
MD
LG