Dostupni linkovi

Beograd: Protest građana sa kreditima u švajcarskim francima


Nekoliko stotina građana okupljenih u udruženju bankarskih korisnika "Efektiva" protestovalo je danas u Beogradu zbog kako su naveli, nezadovoljavajućih rešenja koje je Narodna banka Srbije (NBS) ponudila za kredite u švajcarskim francima i nezainteresovanosti te ustanove da se reše problemi koje građani i privreda imaju u poslovima sa komercijalnim bankama.

Predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović izjavio je da je većina učesnika današnjeg protesta, kredite u švajcarskim francima uzela tokom 2007. i 2008. godine, kada je njegova vrednost iznosila oko 50 dinara.

"Danas franak vredi skoro duplo više. Mi zahtevamo od nadležnih državnih organa konverziju kredita u švajcarskim francima u evro kredite po paritetu koji je važio na dan isplate kredita, ravnopravan odnos u dijalogu sa NBS i poslovnim bankama kao i povraćaj nezakonito naplaćenog novca po osnovu povećanja kamata i raznih bankarskih provizija", rekao je Gavrilović novinarima.

On je istakao da današnji skup ima regionalni karakter, pošto u isto vreme proteste održavaju i građani koji su uzeli kredite u švajcarskim francima i u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu.

"Ukoliko NBS ne odgovori na naše zahteve, organizovaćemo stalna dežurstva, odnosno proteste ispred zgrade centralne banke u ulici Kralja Petra kao i ispred centrala komercijalnih banaka", najavio je Gavrilović.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG