Dostupni linkovi

Markel i Obama pozvali Iran da preduzme 'neophodne odluke'


Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su danas Iran da donese neophodne odluke da bi se postigao dogovor o spornom nuklernom programu Teherana.

Dvoje lidera razgovarali su telefonom kasno juče (27.marta) dok se pregovori između šest svjetskih sila i Irana nastavljaju u Švajcarskoj.

Kraj marta je samopostavljeni cilj za postizanje okvirnog dogovora, a kraj juna za sveobuhvatni paket.

Pregovore predvode američki državni sekretar John Kerry i ministar vanjskih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif.

Juče je Zarif u kratkom komentaru na marginama pregovora u Lozani rekao da dvije strane nijesu blizu sporazuma i da "druga strana treba da izabere između pritiska i političke saglasnosti".

Zapadne diplomate bliske razgovorima rekle su za Reuters da "centrifuge za obogaćivanje uranijuma ostaju najteže neriješeno pitanje u pregovorima".

Neimenovani zvaničnik SAD uključen u pregovore rekao je da ostali ministri vanjskih poslova iz Britanije, Kine, Francuske, Njemčke i Rusije dolaze u Švajcarsku narednih dana.

Ako se postigne sporazum biće to istorijski dogovor kojim će Zapad ograničiti Iran na upotrebu nuklearnog programa samo u mirnodopske svrhe, u zamjenu sa popuštanje oštrih sankcija, kojima je Islamska Republika Iran izložena već godinama.

XS
SM
MD
LG