Dostupni linkovi

Ponovo oskrnavljeno mjesto ubistva Njemcova


Grupa mušakara obučena u crnu odjeću u subotu je u ranim jutarnjim satima došla do mosta u blizini Kremlja, na kojem je ubijen opozicioni lider Boris Njemcov i pokupila svo cvijeće i obilježje koje je bilo na mjestu zločina. Na video snimku se vidi grupa ljudi kako u dva sata izjutra kupe i bacaju cvijeće i druge predmete uključujući i improvizovanu ploču,u kese za smeće.

Kolege, prijatelji, opzicionari i ostali ruski aktivisti redovno donese cvijeće na mjestu na kojem je 27. februra kasno naveče ubijen Boris Njemcov, prominentni ruski opozicionar i oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ovo je drugi put da nepoznate osobe oskrnavile mjesto ubistva Njemcova. Prvi put su to učnili 24. februara, i prvi put su to bile osobe iz ranije nepoznate grupe koja sebe naziva Pokret oslobođenja SERB.

Aleksej Venediktov, glavni urednik polunezavisnog radija Eho Moskve, rekao je da su pristalice Njemcova jutros ponovo donijele cvijeće i ostale predmete na mjesto gdje je ubijen.

Nekoliko muškaraca sa Sjevernog Kavkaza uhapšeno je pod sumnjom da su odgovorni za ubistvo, a jedan od dvojice koji su optuženi navodno je priznao da je učestvovao u zločinu. Postoje, međutim, ozbiljene sumnje da je Zaur Dadajev iskaz dao nakon što je mučen.

Porodica, prijatelji i kolege Borisa Njemcova, otvoreno su rekli da ne vjeruju u verziju ruskog Istražnog komiteta po kojoj su za njegovu smrt odgovorni ekstremni islamisti.

XS
SM
MD
LG