Dostupni linkovi

Lozana: Pregovori u teškoj fazi


Pregovori Teherana i šest velikih sila o iranskom nuklearnom programu nalaze se u "teškoj fazi", izjavili su sinoć u Lozani šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i zapadne diplomate četiri dana prije isteka roka za postizanje okvirnog sporazuma.

Iran i grupa 5+1 (stalne članice Savjeta bezbjednosti UN - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, plus Njemačka) pokušavaju da do 31. marta postignu okvirni sporazum, a do 30. juna i konačni dogovor.

Američki predsjednik Barak Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su večeras Iran da donese "neophodne odluke" kako bi se riješili preostali problemi za postizanje dogovora.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus koji se sutra pridružuje pregovorima u Lozani, ocijenio je da je sporazum "moguć" ali da teheranske vlasti "moraju da ulože dodatne napore".

Ruska strana je saopštila da je moguće da u nedjelju u Lozanu dođu i ostali šefovi diplomatija grupe 5+1. U nedjelju se očekuje i dolazak visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

"Pregovori su teški i postoji još nesuglasica. Pokušavamo da riješimo probleme", rekao je Zarif ali je dodao da je na zapadnim silama donošenje "neophodnih odluka".

XS
SM
MD
LG