Dostupni linkovi

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti neće se kandidovati za novi mandat


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić neće se kandidovati za drugi petogodišnji mandat na toj funkciji, saznaje Danas.

Petrušićeva je na mesto poverenice izabrana 5. maja 2010. odlukom Narodne skupštine. Prema Zakonu, parlament mora najkasnije tri meseca nakon isteka mandata Petrušićeve da izabere novog poverenika ili poverenicu, a to je u ovom slučaju 5. avgust.

Kako nam je rečeno u službi Poverenika, Petrušićeva je još 13. januara poslala dopis predsednici parlamenta Maji Gojković u kojem je obaveštava da joj 5. maja ističe mandat i da Skupština Srbije blagovremeno treba da se spremi za proces izbora poverenika ili poverenice kako bi se održao kontinuitet rada te institucije.

U dopisu, između ostalog, piše da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti najmlađe nezavisno telo, čiji su rad svi relevantni domaći i međunarodni faktori ocenili kao vrlo važan u borbi protiv diskriminacije. S obzirom na to, piše dalje, da je država Srbija rešena da se bori protiv diskriminacije, važno je da se na vreme preduzmu mere za izbor poverenika kako ne bi došlo do blokade te institucije.

Na pitanje da li je SNS razmatrao moguće kandidate za mesto poverenika, Zoran Babić, šef poslaničke grupe naprednjaka u Skupštini Srbije, kaže za Danas da se poslanici SNS još nisu bavili ovim pitanjem, jer odluka o tome zahteva dublju raspravu.

XS
SM
MD
LG