Dostupni linkovi

Mogerini: EU ne gleda Srbiji kroz prste


Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja danas dolazi u Beograd gde će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima, izjavila je da EU neće gledati Srbiji kroz prste i da mora da ostvari započete reforme bez odlaganja.

"Moja poruka će biti jasna - Srbija je čvrsto na svom putu ka EU, ali pred njom su reforme koje treba hitno sprovoditi i rešavati. EU želi da poglavlja iz pregovora o članstvu budu otvorena što je pre moguće. Uz privrženost i političku volju - a Srbija ih je već pokazala - to se može ostvariti", rekla je Mogerinijeva za list "Danas".

Ona je naglasila da lideri iz Beograda treba da pokažu "rečima, a posebno delima", da se Srbija drži svog strateškog cilja pridruživanja EU.

Mogerini je istakla da će brzina kojom će se otvarati pregovaračka poglavlja zavisti od napredka u ključnim oblastima, uključujući vladavinu prava i primenu sporazuma postignutih u dijalogu sa Prištinom.

Dodala je da do sada nije bilo pune primene Briselskog sporazuma i da EU sa obe strane radi na postizanju tog cilja.

"Ono što se zahteva od Srbije jeste kontinuirano zauzimanje za vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom, što vodi ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa", istakla je Mogerini.

XS
SM
MD
LG