Dostupni linkovi

Arapske zemlje blizu formiranja združenih snaga


Arapski lideri koji se sreću ovog vikenda u letovalištu Šarm-el-Šeik na Crvenom moru bliže su nego ikad formiranju združenih arapskih vojnih snaga, što je znak da su Saudijska Arabija, Egipat i njihovi saveznici rešeni da agresivno intervenišu u regionalnim žarištima, bilo da je protiv islamističkih ekstremista ili da spreče širenje moći Irana.

Ministri spoljnih poslova Arapske lige okupljeni u Šarm-el-Šeiku uoči samita koji počinje sutra, složili su se juče u načelu o formiranju takvih snaga.

Odluka je doneta u trenutku kada su Saudijska Arabija i savezničke zemlje iz Zaliva otpočeli kampanju vazdušnih udara na Jemen protiv Hutija, siitskih pobunjenika, koje podržava Iran.

Jemenski pobunjenici zauzeli su veći deo Jemena i primorali predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija koga podržavaju zalivske države da pobegne iz zemlje.

U jemenskoj krizi zalivske zemlje strahuju da Iran preko pobunjenika Hutija širi svoj uticaj u regionu, i to je bio jedan od motiva za njihov potez da formiraju zajedničke arapske snage.

To je takodje bio znak da neće čekati na Arapsku ligu, poznatu po svojim odlaganjima i podelama i da će ići napred sa svojom vojnom koordinacijom na više frontova.

XS
SM
MD
LG