Dostupni linkovi

Slovenija: Odbijeno raspisivanje referenduma o gay brakovima


Slovenački parlament većinom glasova odbio je raspisati referendum o novom zakonu o bračnoj zajednici i porodičnim odnosima kojim se izjednačavaju prava istopolnih i heteroseksualnih zajednica.

Protiv referenduma glasala su 53 poslanika lijevih i liberalnih stranaka iz vladajuće koalicije, ali i iz opozicije, uz argument da bi poništenje zakona moglo izazvati neustavne posljedice i diskriminaciju građana po polnoj orijentaciji, pri čemu su se pozivali i na odredbe evropske konvencije o ljudskim pravima.

Referendumom bi u parlamentu već potvrđeni zakon mogao biti opozvan. Protiv zaustavljanja takvog referenduma glasali su poslanici Nove Slovenije /NSI/ i Slovenačka demokratska stranka.

Inicijator referenduma je Koalicija "Za djecu", građanska inicijativa koju podržava Katolička crkva, jer smatra da su zakonom o priznanju mogućnosti usvajanja djece za istopolne parove potencijalno ugrožena prava djece koju će takvi parovi usvajati, saopštila je da je već prikupila potreban broj potpisa građana za održavanje referenduma, a razloge zašto smatra da referendum treba provesti pojasniće sutra na konferenciji za novinare.

Nakon što je parlament prvi put, pozivajući se na ustavne izmjene uvedene prije dvije godine kojima se ograničavaju prava na održavanje referenduma, odbio raspisati referendum o spornom porodičnom zakonu, svoj će pravni lijek o referendumu i njegovoj dopustivosti ili o tome da li je sporna njegova ustavnost morati dati ustavne sudije.

XS
SM
MD
LG