Dostupni linkovi

Saudijska Arabija pokrenula vojnu operaciju u Jemenu


Zalivske zemlje predvođenje Saudijskom Arabijom tokom noći su pokrenule vazdušnu operaciju na položaje šiitskih pobunjenika Huti u Jemenu.

Vlasti u Rijadu saopštile su da je to odgovor na ofanzivu Hutija koji se kreću prema gradu Aden na jugu zemlje, sjedištu predsjednika Abeda Raboa Mansura Hadija nakon bekstva iz Sane, a odakle je juče pobjegao u nepoznatom pravcu.

Egipatske vlasti su rano jutros saopštile da se priključuju operaciji, a učešće su najavili i Maroko, Jordan, Sudan i Pakistan. U toj operaciji za sada učestvuje pet zalivskih zemalja – Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirat, Kuvajt i Katar.

SAD su kasno sinoć saopštile da blisko sarađuju sa Saudijskom Arabijom i da je američki predsjednik Barak Obama odobrio pružanje logističke pomoći.

Agencija Frans pres javila je da su snage lojalne predsjedniku Hadiju jutros povratile kontrolu nad međunarodnim aerodromu kod Adena, gdje je u vazdušnom napadu poginulo 13 civila koji žive u blizini aerodroma.

Hadi je juče napustio svoju palatu u Adenu na jugu Jemena i uputio se na nepoznatu lokaciju, pošto su se šiitski pobunjenici približili njegovom sjedištu.

Hadi je Aden napustio nekoliko sati pošto su pobunjenici Huti na svojoj televizijskoj stanici objavili da su osvojili najveću vazduhoplovnu bazu u zemlji El-Anad, u kojoj su bile stacionirane američke i evropske snage koje savjetovale Jemen u njegovoj borbi protiv ekstremista iz Al Kaide.

Huti su zauzeli Sanu u septembru i od tada kontrolišu veći dio sjevera zemlje.

XS
SM
MD
LG