Dostupni linkovi

Strazbur: Srbija da plati 4,5 miliona evra


Srbija na ime presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz prethodne dve godine mora da isplati oko 4,5 miliona evra odštete.

Presude Suda iz Strazbura iz 2014. godine koštaće republički budžet 2,7 miliona evra, navodi se u godišnjem izveštaju Saveta Evrope o izvršenju presuda.

U izveštaju se navodi da je Srbija u prošloj godini na vreme isplatila odštetu za 15 slušajeva, nije na vreme isplatila odštetu u 27 slučajeva, dok u 93 slučaja nije dostavila potrebne dokaze da je odšteta isplaćena.

Ovako visoka brojka dovodi Srbiju na peto mesto po broju presuda u kojima se isplata odštete još očekuje, posle Rusije, Turske, Ukrajine i Rumunije.

Srbija ima problema s izvršenjem ključnih presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Komitet ministara SE, između ostalog, vršiće pojačan nadzor izvršenja presuda u slučajevima Zorica Jovanović protiv Srbije zbog nestanka beba iz porodilišta, Grudić protiv Srbije zbog isplate kosovskih penzija, Ališić protiv Srbije zbog isplate stare devizne štednje, kao i nad grupom od 40 slučajeva nastalih zbog neizvršavanja pravosnažnih odluka i rešenja državnih organa Srbije.

XS
SM
MD
LG