Dostupni linkovi

Bijela kuća poziva pobunjenike da zaustave destabilizaciju Jemena


Bijela kuća je danas pozvala pobunjeničke snage u Jemenu, Hute da zaustave stvaranje nestabilnosti u zemlji dodajući da ne mogu da potvrde gdje se sada nalazi predsjednik Jemena, Abd Rabu Mansur Hadi, koji je ranije danas napustio Aden.

"Mi ih pozivamo da prekinu sa destabilizacijom i nasiljem i sarađuju sa Ujedinjenim nacijama u ovom procesu koji bi trebalo da dovede do prevazilaženja razlika između svih strana" rekao je portparol Bijele kuće, Josh Earnest, novinarima na dnevnom brifingu.

Kako je rekao SAD nijesu u poziciji da mogu potvrditi da je predsjednik Hadi napustio Jemen.

Situacija u Jemenu sve komplikovanija, dio vojske prelazi na stranu pobunjenih šiitskih Huta, a prema navodima medija predsjednik Jemena, Abd Abu Mansur, Hadi je napustio svoju rezidenciju u Adenu i prebačen je na nepoznatu lokaciju dok pobunjeni šiiti nastavljaju da napreduju prema ovom južnom lučkom gradu.

Hadi je izbjegao u svoj rodni grad prošlog mjeseca nakon što su pobunjenici Huti, ušli u glavni grad Jemena, Sanu i kontrolišu ga.

Juče je (24.marta) Hadi od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija zatražio da odobre "vojnu intervenciju zemlja koje žele da zaštite Jemen".

Posljednje inforamacije iz Jemena, kako navodi Reuters, kažu da su trupe lojalne bivšem predsjedniku Jemena, Ali Abdulahu Salehu, saveznici moćnih Hutu milicija, preuzele aerodom u Adeni.

To su naveli loklani zvaničnici iz tog grada, dodajući bez dalje elaboracije, da se borbe i dalje vode u blizini aerodroma.

XS
SM
MD
LG