Dostupni linkovi

Hollande: Francuska će otkriti uzrok nesreće aviona


Francuski predsjednik Franciose Hollande izjavio je danas (25.marta) da će Francuska otkriti uzrok nesreće rušenja putničkog aviona u kojem je juče, poginulo 150 putnika i članova posade.

Govoreći na press konferenciji nakon posjete mjestu rušenja airbusovog aviona A 320, zajedno sa njemčkom kancelarkom Angelom Merkel i španskim premijerom Marianom Rajoyom, Hollande im je rekao: " Francuska stoji uz vas".

Lideri Francuske, Njemačke i Španije su sa press konferencije zajednički poručili da će pružiti punu pomoć porodicama žrtava.

Lideri tri zemlje razgovarali su sa spasilačkim ekipama koje rasčišćavaju mjesto nesreće.

I druga crna kutija na mjestu nesreće je pronađena. Prva pronađena kutija je oštećena, ali kako su naveli francuski zvaničnici, ipak upotrebljiva za rasvjetljavanje nesreće.

Istržitelji su na popodnevnoj press konferenciji saopštili da ne mogu da kažu kada će biti poznati rezulatati istrage, da će im za potpun izvještaj trebati sedmice ili mjeseci.

Danas su takođe rekli i da je avion propadao oko osam minuta, demantujući tako pisanje medija da je avion prilikom rušenja propadao 18 minuta.

Lufthansa, koja je vlasnik Germanwingsa, objavila je da nije bilo signala za uzbunu iz aviona prije pada, niti je posada odgovarala na pokušaje kontrole leta da uspostave kontakt sa njima.

Germanwings je saopštio da su 72 putnika bili njemčki državljani.To uključuje i 16 srednjoškolaca koji su se vraćali kući sa programa razmjene.

Zvanični Madrid je saopštio da su 49 putnika bili državljani Španije.

Francuske vlasti danas su objavile da su nastradali državljani 14 država.

Dvije osobe, porijeklom iz BIH su bile među putnicima aviona koji se jučer srušio, potvrdio je za naš radio ambasador BIH u Njemačkoj Edin Dilberović.

XS
SM
MD
LG