Dostupni linkovi

EU oštro kritikovala Azerbejdžan, notirali izazove pred Ukrajinom


Evropska unija je oštro kritikovala azerbejdžansku vladu u izvještaju o napretku objavljenom danas (25.marta), uz ocjenu da je zabilježno "nazaodovanje u demokrtskom tranzicionom procesu naročito u pogledu ljudskih prava i osnovnih sloboda" građana u toj južnokavkazkoj državi.

Ova negativana procjena data je u izvještaju koji se odnosi na 2014.

Evropska komisija odobrila je Evropski izvještaj za susjedstvo u kojem se navode i napredak i propusti tokom prošle godine kod nekoliko istočnih i južnih susjeda EU, od kojih su njih nekoliko, pod snažnim uticajem Rusije.

U izvještaju za Ukrajinu se navodi da su ekonomske reforme provođene u "veoma teškom" kontekstu, u vrijeme oružanog sukoba na istoku zemlje sa pobunjenicima koje podržava Rusija.

Takođe je navedeno da se situacija po pitanju ljudskih prava na istoku Ukrajine i Krimu, koji je aneksirala Rusija, "drastično" pogoršala.

EU je takođe saopštila da je Gruzija nastavila sa demokratskom tranzicijom, ali da bi prava manjina trebalo poboljšavati i u budućnosti, a takođe se navodi da novopotpisani ruski sporazumi sa otcijepljenim regionima, Južnom Osetijom i Abhazijom, krše suverenitet Gruzije.

Moldavija je "napredovala po pitanju ljudskih prava i osnovnih sloboda", takođe je navedeno u izvještaju.

Jermenija je odustala od potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u 2013-toj, i pridružila se Evroazijskoj ekonomskoj uniji, kojom upravlja Rusija, ali se u godišnjem izvještaju ipak navodi da novi sporazum EU - Jermenija nije tako daleko.

XS
SM
MD
LG