Dostupni linkovi

Crnogorsko tužilaštvo formiralo dva predmeta o Manastiru Ostrog


Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je dva predmeta o Manastiru Ostrog – saznaje nezvanično Pobjeda.

Jedan predmet odnosi se na upis tog vjerskog kompleksa na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, a drugi na radove koji se izvode na manastirskim objektima.

U istrazi o upisu Manastira Ostrog na MCP, Tužilaštvo je krenulo od Uprave za nekretnine, koja bi morala da ima dokumentaciju o tom činu.

Tužilaštvo provjerava i da li radovi na Manastiru predstavljaju povredu zaštićenog kulturnog dobra, jer ako je to u pitanju, onda se radi o krivičnom djelu.

Tužbe protiv Uprave za nekretnine i Mitropolije crnogorsko-primorske u toku prošle godine podnijele su Crnogorska pravoslavna crkva i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Tužbe CPC podnijela je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu - Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina protiv nepoznatih službenika iz Uprave za nekretnine – područna jedinica Danilovgrad, jer su nezakonito na Srpsku pravoslavnu crkvu prepisali manastire Ostrog i Ždrebaonik i 25 crkava i drugih objekata.

Uprava za kulturna dobra podnijela je dvije krivične prijave osnovnom državnom tužiocu u Danilovgradu protiv MCP zbog kršenja Zakona o zaštiti kulturnih dobara i narušavanja arhitektonskog, umjetnič- kog i ambijentalnog značaja Manastira Ostrog, jer se na manastirskom kompleksu izvode opsežni građevinski radovi.

Direktorica Uprave Anastasija Miranović kazala je ranije da MCP nema dozvolu za radove na Manastiru Ostrog i da se njima narušava njegov arhitektonski, umjetnički i ambijentalni značaj.

XS
SM
MD
LG