Dostupni linkovi

Hrvatska ministrica kulture Zlatar Violić podnijela ostavku


Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić podnijela je danas ostavku, kako se i očekivalo nakon afere u kojoj je utvrđeno da je protivno pravilima koristila novac iz budžeta.

Ostavku je podnijela premijeru Zoranu Milanoviću.

Vlada je na svom Twitter profilu objavila da je premijer Milanović primio pisanu ostavku ministrice i da će ona biti razriješena dužnosti s današnjim danom.

"Kao ministrica prihvaćam odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i ispričavam se zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju. Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u financijskom poslovanju ostavka. Stoga ovime podnosim ostavku na mjesto ministrice kulture u Vladi RH", napisala je u pismu ostavke Zlatar Violić.

Posljednji nalaz državne revizije pokazao je da je ministrica kulture zajedno sa svojim saradnicima s računa Ministarstva isplatila više od 152.000 kuna za službena putovanja na koja nisu otišli. A onda su taj novac vraćali naknadno i u ratama.

Ovo je deveta smjena u Vladi Zorana Milanovića. Nijedna vlada do sada nije imala toliko smjena ministara.

Novi ministar bit će imenovan nakon što Milanović obavi konsultacije s koalicionim partnerima. Kao nasljednik ministrice kulture u kuloarima se spominje njezin zamjenik Berislav Šipuš, no za njega najprije treba utvrditi da nije povezan s najnovijom aferom.

Kao drugi kandidat spominje se dosadašnja pomoćnica ministrice Tamara Perišić.

XS
SM
MD
LG