Dostupni linkovi

Improvizovani spomenik na mjestu ubistva Njemcova oskrnavljen


Improvizani spomenik postavljen u blizini Kremlja, na mjestu na kojem je ubjen ruski opozicionar Boris Njemcov, oskrnavljen je.

Na mostu na kojem je ubijen postavljena je slika Borisa Njemcova i ploča na kojoj je most nazvan po njemu.Opozicionar, Ilja Jašin, na Twitteru je danas (25.marta), objavio da su na tom mjestu ispisane uvredljive riječi a ploča polomljena.

Fotografije četri žene i tri muškarca kako stoje u blizini tog mjesta držeči fragmente polomljene ploče kruže internetom od sinoć.

Ti ljudi su nosili boje koje su postale simbol agresivnog ruskog patriotizma i nacionalizma.

Nepoznata grupa koja sebe zove Pokret oslobođenja SERB preuzela je odgovornost za ovaj vandalski čin.

Danas su kolege i prijatelji Borisa Njemcova, na mjestu njegovog ubistva ponovo donijeli novu ploču, fotografiju i cvijeće.

Boris Njemcov, oštar kritičar Vladimira Putina, ubjen je 27.marta u blizini Kremlja dok je u društvu jedne žene prolazio preko mosta.

Nekoliko muškaraca sa Sjevernog Kavkaza uhapšeno je pod sumnjom da su odgovorni za ubistvo, a jedan od dvojice koji su optuženi navodno je priznao da je učestvovao u zločinu.Postoje međutim ozbiljene sumnje da je Zaur Dadajev iskaz dao nakon što je mučen.

Porodica, prijatelji i kolege Borisa Njemcova, otvoreno su rekli da ne vjeruju u verziju ruskog Istražnog komiteta, po kojoj su za njegovu smrt odgovorni ekstremni islamisti.

XS
SM
MD
LG