Dostupni linkovi

Svjetska banka odobrila Srbiji zajam od 88 miliona eura


Odbor izvršnih direktora Svetske banke (SB) odobrio je danas Srbiji zajam od 88,3 miliona eura (od 100 miliona dolara) kao podršku strukturnim reformama, saopšteno je danas iz te međunarodne finansijske institucije.

Ovaj zajam je prvi od dva koji podržavaju vladine napore reformisanja državnih i društvenih preduzeća i ići će u budžet Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Prvi dio ovoga projekta usredsrijeđen je na rešavanje pitanja 514 društvenih preduzeća koji se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju. Problemi koje ove firme imaju razrešiće se putem privatizacije i prodaje njihove imovine zainteresovanim investitorima ili kroz stečaj ako ne mogu više da opstanu.

Preduzeća koja se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju, ocenjuje SB, predstavljaju prepreku daljem razvoju privrede Srbije, njihovo poslovanje opterećuje budžet i predstavlja namet poreskim obveznicima.

Samo u 2013. godini, kako se dodaje, ovih 514 firmi imalo je gubitak od 690 miliona eura, ili preko dva odsto nacionalnogdohotka Srbije. Pored toga, mnoga od ovih preduzeća ne plaćaju poreze i doprinose i tako dodatno opterećuju državu. U njihovom posjedu je vrijedna imovina - poput zemljišta, nekretnina i infrastrukture - koja se ne koristi produktivno.

Kako mnoga od ovih preduzeća uživaju posebnu zaštitu od potraživanja poverilaca to u krajnjoj instanci obeshrabruje strane i domaće investitore da preokrenu njihovo poslovanje.

"Srbija ne može više da priušti odlaganje ovih reformi. Neproduktivna državna i društvena preduzeća su ozbiljan teret srpskoj privredi i veliki teret za poreske obveznike", kaže Elen Goldstin, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

XS
SM
MD
LG